Schurft

Het loopt storm met studenten met schurftklachten. Schurft is niet alleen erg vervelend maar ook nog eens besmettelijk. Wij merken in de praktijk dat studenten zichzelf behandelen terwijl er geen levende schurftmijt meer aanwezig is. Daarom zijn wij een speciaal schurft spreekuur gestart waarbij er met een huid-microscoop gekeken wordt of er daadwerkelijk schurft aanwezig is. 

————

Wanneer je nauw contact hebt gehad met een persoon met schurft is het advies om je direct te behandelen, ook als je nog geen klachten hebt. Heeft je huisgenoot schurft? Behandel dan gezamenlijk met het hele huis in een keer. 

Indicatie voor een afspraak:

  • Jeukende bultjes/gangetjes op de huid.
  • Nachtelijk jeuk. 
  • Langer dan 4 weken voor het laatst gesmeerd en nog steeds klachten
  • Als er na 2 weken nieuwe gangetjes ontstaan.

————

ben je patiënt bij ons? Maak hier een afspraak op het speciale schurftspreekuur. Als het niet schurft gerelateerd is zijn wij genoodzaakt de afspraak te annuleren. Ben je nog geen patiënt bij ons maar wil je wel gezien worden schrijf je dan eerst in via hier. Belangrijk dat je dan bij je huidige huisarts uitschrijft.

————

Wat is schurft en hoe herken ik het?

Schurft is een huidziekte die veroorzaakt wordt door een schurftmijt. De meest voorkomende klacht is (nachtelijke) jeuk. Dit zit meestal tussen je vingers, op je polsen, in je oksels, aan de zijkant van je hand maar ook wel rond de navel, tepel (bij de vrouw), penis en enkels.

Gelukkig is schurft erg onschuldig, wel is het erg belangrijk dat je het goed behandelt. Woon je met meer mensen in een huis, behandel dan ook altijd tegelijk.

————

Wat is de beste behandeling?

De richtlijnen van het NHG, RIVM en de microbiologen van het Martini Ziekenhuis raden de volgende behandeling aan:

  • Eerste keus: Permetrine zalf of gel, twee keer smeren met een tussenpoos van een week. Deze behandeling is na een keer smeren al voor 97% effectief (als het goed uitgevoerd wordt en er tegelijk behandeld wordt).
  • Tweede keus: Benzylbenzoaat zalf, werking momenteel nog onbekend.
  • Derde keus: Ivermectine tabletten, twee keer innemen met een interval van minimaal 1 week. Ivermectine is maar 57% effectief de eerste keer.

Een combinatie van zalf en pillen wordt niet aangeraden, dit is voorbehouden aan de dermatoloog en wordt alleen voorgeschreven in bijzondere omstandigheden.

————

Hoe snel ben ik er vanaf?

In 90% van de gevallen is één keer smeren genoeg. Je bent 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk. De mijten en eitjes gaan snel dood, de jeuk kan helaas nog wel 4 tot 8 weken aanhouden. Vaak zien wij na de behandeling dat de jeuk een tijdje erger wordt. Dit is deels een bijwerking van de behandeling en deels door een allergische reactie in de huid op afbraakproducten van de mijt. Hierdoor wordt snel gedacht dat de behandeling niet is aangeslagen en er een andere behandeling nodig is. Dit heeft geen zin. De huid moet tot rust komen en dit heeft tijd nodig. Maak een afspraak op het schurft spreekuur als je na een aantal weken nieuwe bultjes en jeuk krijgt. Er kan dan gekeken worden met een dermatoscoop of de schurft nog aanwezig is.


Voor meer informatie ↑ 

Schrijf je vandaag nog in en geniet van de voordelen van StudentArts:

Inschrijven